Indiferent de care este destinația proiectului tău de construcții, atunci când ai un substrat de beton pe care trebuie să instalezi o pardoseală, ai nevoie de o soluție care să arate bine, să reziste și mai bine în timp, dar să fie sigură și ușor de curățat. În cazul pardoselilor industriale, a pardoselilor din clădiri publice, spații comerciale sau de birouri, cele mai frecvente sunt pardoselile epoxidice și cele poliuretanice.
Atât pardoselile epoxidice, cât și cele poliuretanice sunt soluții excelente pentru protejarea podelelor împotriva petelor, abraziunii, substanțelor chimice, grăsimii și a uzurii, în general. Ambele tipuri de pardoseli au un aspect estetic spectaculos, sunt ușor de curățat și mai ales, sunt robuste și durabile. De asemenea, prezintă o serie de avantaje importante, în funcție de aplicație.
Ce ar trebui să știi despre parodoselile epoxidice?
Pardoseala epoxidică are la bază rășină epoxidică. Aceste soluții de pardoseli sunt recunoscute nu doar prin prisma faptului că sunt foarte rezisente, ci și personalizabile. Datorită faptului că sunt capabile să facă față uzurii sunt o soluție eficientă pentru sectorul comercial, industrial sau chiar rezidențial, atât în fabrici, depozite, laboratoare, magazine, precum și în clădiri de birouri sau spații de locuit.
Personalizarea înseamnă că singura limitare în cazul designului este dată doar de imaginație. Rășina epoxidică este utilizată la scară largă în realizarea de obiecte sau accesorii de mobilier unicat și chiar în realizarea de bijiuterii. Exceptând pardoselile 3D, care pot depăși limita kitsch-ului, pardoselile epoxidice decorative pot avea o importantă valoare estetică.
Cu o grosime de 2-3 milimetri, podeaua epoxidică este foarte rezistentă chiar și atunci când este supusă unui trafic pietonal intens. Se curăță și se întreține ușor, pentru că nu permite proliferarea germenilor și bacteriilor. Nu întâmplător este o soluție ideală pentru băi, bucătării, holuri, garaje și chiar living-uri. Se aplică ușor, peste șape, gresie sau alte structuri rezistente.
Pentru clădirile de birouri sau spațiile comerciale pot fi create modele unice, care să ofere impresia de spațiu sau de înălțime suplimentară, suprafețe continue, fără margini sau rosturi. Când cauți o soluție pentru podea care să arate bine și să reziste în timp, pardoseala epoxidică îți poate oferi exact ceea ce îți dorești.
Ce trebuie să știi despre pardoselile poliuretanice?
Pardoseala poliuretanică este fiabilă, economică, performantă și mai mult decât robustă. Cea mai rezistentă pardoseală din lume în momentul de față are la bază rășină poliuretanică, fapt ce spune multe despre proprietățile unice ale acestei rășini.
Rezistența podelelor poliuretanice este dat de faptul că sunt mai elastice și mai flexibile decât orice alt tip de soluții simlare, ce le conferă rezistență sporită la uzură, abraziune, șocuri mecanice, chimice sau termice. Au și propietăți aseptice și ignifuge Datorită elasticității sale, își păstrează nealterat luciul, pastrându-și un aspect de nou pe termen lung.
Pardoseala poliuretanică este, de asemenea, confortabilă și la mers sau la stat mult în picioare. De aceea, rășinile poliuretanice se folosesc și pentru diferite sisteme de pardoseli sportive. Mai mult decât atât, sunt pardoseli silențioase, deoarece reduc zgomotul pașilor. Un alt avantaj este că suportă sarcini mari și se adresează în special traficului mediu, greu și foarte greu.
Așadar, care este diferența? Ce tip de pardoseală este mai potrivită pentru proiectul tău?
Care sunt diferențele între pardoselile epoxidice și cele poliuretanice?
Din punct de vedere operațional, pardoselile pe bază de rășină epoxidică sunt mai dure, mai durabile și mai rezistente la compresie. Tocmai de aceea, acestea sunt alegerea preferată în industriile grele sau depozite, acolo unde există trafic greu și motostivuitoare.
Pe de altă parte, podelele poliuretanice sunt mai moi și mai elastice. Acest lucru se traduce prin rezistență la zgârieturi și la diverșe șocuri, pentru că elasticitatea va absorbi din impact. De asemenea, sunt o alegere bună și în cazul temperaturilor care scad cu mult sub zero grade.
Din acest motiv, pardoseluile poliuretanice sunt preferate în spațiile cu trafic pietonal, în parcări supraetajate, deoarece suprafața elastică a soluțiilor pe bază de rășină poliuretanică acționează ca un strat impermeabil sau în camerele frigorifice, unde temperatura poate ajunge la -30 de grade Celsius.
De asemenea, cele două tipuri de pardoseli se comportă diferit atunci când sunt expuse unor substanțe chimice. Spre exemplu, pardoselile poliuretanicele sunt soluția aleasă în industria de prelucrare a lactatelor, deoarece rezistă mai bine la contactul cu acizii organici.
Podelele epoxidice, în aceste condiții, s-ar îngălbeni și pot fi afectate de procesul de coroziune. Însă, atunci când se lucrează cu acizi sulfurici, precum fabricarea bateriilor, podelele epoxidice sunt o alegere mult mai bună.
Din punct de vedere al rezistenței la umezeală, pardoselile poliuretanice sunt rezistente în condiții de umiditate, aburi și chiar apă, deoarece resping infiltrarea apei până la un anumit grad, dar nu sunt perfect impermeabile. De aceea, în anumite situații, în care contactul cu apa este mult mai frecvent, sunt indicate sistemele de pardoseli epoxidice.
Dar și acestea pot deveni sensibile la umezeală la un moment dat, de aceea, este sarcina echipei de construcții să consilieze beneficiarii sau managerii de proiect. Echipa Concrete Art dispune de o serie de soluții de etanșare a pardoselilor, care pot transforma aproape orice podea într-una impermeabilă la aburi, apă și umezeală.
Un alt avantaj al podelelor poliuretanice este că permit și mai multă flexibilitate de lucru și că pot fi modificate astfel încât durata de viață să le fie prelungită. Timpul pentru o eventuală refacere a lor este mai mic, precum și timpul total de întărire.
Podele epoxidice clasice, în schimb, nu se bucură de aceste avantaje, iar finalizarea unei astfel de lucrări poate dura chiar și o săptămână. Din fericire, la Concrete Art atât pardoselile epoxidice industriale, cât și podele expoxidice decorative au un timp de instalare de 3-4 zile pentru 100 de metri pătrați.
Pentru că bugetul este întotdeauna un factor important, dacă vrei să știi care este cea mai ieftină soluție, din păcate te poți păcăli ușor. Nu există un răspuns exact deoarece sunt atât de multe variabile ce țin de proiect, de calitatea substratului, de necesitățile locației în sine, încât o analiză în acest sens este improprie.
Până la urmă, alegerea podelei nu ar trebui să se bazeze pe prețul mai mic, ci mai degrabă să se potrivească nevoilor proiectului tău. Pentru a nu irosi timp și bani mai mulți decât ți-ai propus, îți recomandăm să apelezi la o echipă de specialiști care îți pot oferi consultanța necesară atunci când alegi orice tip de pardoseală.
Vino la Concrete Art cu proiectul tău și beneficiază de consiliere specializată și de o echipă de construcții dedicată fiecărui proiect! Contactează-ne acum!