Blog

În orașele mari, aglomerate, parcările sunt mai mult decât necesare. Din cauza greutății constante a vehiculelor grele și a traficului, este fundamental ca podelele parcărilor auto sau a garajelor să fie robuste, durabile și instalate corespunzător pentru a se evita deteriorarea acestora.

Un atlelier auto, un garaj sau o parcare trebuie să facă față vibrațiilor, abraziunii, atacului provocat de diferite substanțe chimice provenite din fluidele autovehiculelor sau a sărurilor de degivrare, dar și șocurilor mecanice (de la deteriorarea provocată de denivelări și resturi, dar și de mișcarea constantă a vehiculelor). O parcare deteriorată poate avea nevoie de reparații la fel de ample ca un debarcader neglijat.

Multe parcări reprezintă proiecte comerciale în sine sau fac parte dintr-un proiect comercial major, precum un mall sau un hypermarket, iar orice oprire pentru reparații va reprezenta o pierdere de venituri.

Așadar, ce tip de pardoseală este alegerea corectă? Sistemele de pardoseli epoxidice și poliuretanice sunt excelente atunci când vine vorba despre protejarea podelei garajelor împotriva petelor, șocurilor mecanice, a substanțelor chimice, uleiurilor sau a uzurii. Ambele soluții sunt reflectorizante, ușor de curățat și au o durată lungă de viață. De asemenea, au și o serie de avantaje diferite, care răspund unor cerințe diferite.

Pardoseli epoxidice sau pardoseli poliuretanice pentru garaje și parcări auto?

Pardoselile epoxidice acționează precum un material de etanșare pentru beton și sunt disponibile în mai multe grosimi, în funcție de nevoile fiecărui proiect. Deseori   pardoselile pe bază de rășini expoxidice sunt folosite ca agent de refacere a suprafețelor de beton vechi, uzat sau ca material pentru reparația fisurilor din beton, dar și a altor suprafețe. Podeaua este extrem de dură, groasă și rezistentă la impact.

De asemenea, acestea funcționează foarte bine la contactul cu anvelopele uzate sau cu anvelopele care au o temperatură ridicată. Deși parodeselile epoxidice se pot folosi și în exterior, este recomandată utilizarea lor în spații acoperite, deoarece expunerea la razele solare va face ca podeaua să se îngălbenească, fără ca acest lucru însă să afecteze funcționalitatea acesteia.

Ca și rășina epoxidică, rășina poliuretanică este un polimer termorezistent, fiind considerată un material extrem de performant. Cu o grosime de aproximativ 2-3 mm, formulele pe bază de rășini poliuretanice sunt o alegere comună în cazul  podelelelor ale garajelor sau parcărilor interioare sau exterioare.

Deși se aplică într-un strat subțire, pardoselile poliuretanice sunt mult mai flexibile decât cele epoxidice, fapt ce face ca suprafața lor să fie mult mai rezistentă la zgârieturi, ajutând la o absorbție mai bună a impactului și oferind o rezistență mult mai mare la abraziuni. De asemenea, pardoselile poliuretanice au o rezistență superioară la substanțe chimice, precum produsele petroliere, diferiți solvenți sau clorura de metilen.

O altă diferență esențială, este faptul că pardoselile poliuretanice nu se îngălbenesc dacă sunt expuse la lumina sorarelui. Mai mult decât atât, pot tolera schimbări mari de temperatură și gestionează mult mai bine umiditatea. Deși deseori au un finisaj lucios, au și proprietăți antiderapante. Cu toate acestea, pardoselile poliuretanice obișnuite nu se leagă atât de bine de beton precum cele epoxidice din cauza grosimii lor reduse.

Așadar, în cazul în care te confrunți cu eterna dilemă pardoseală epoxidică versus pardoseală poliuretanică, în ceea ce privește garajele și parcările auto, performanțe maxime vor fi obținute utilizând ambele tipuri de pardoseli, împreună.

Pardoseala epoxidică este perfectă pentru a crește grosimea stratului de pardoseală și pentru a oferi culoare. Apoi, se poate adăuga un strat de pardoseală poliuretanică, ca strat transparent, care va proteja mult mai bine podelele împotriva zgârieturilor și va mări considerabil durata lor de viață.

Acest lucru înseamnă că o combinație între un sistem de pardoseli epoxidice și unul de pardoseli poliuretanice este aproape întotdeauna cel mai bun răspuns pentru a beneficia de avantajele ambelor sisteme. Rezultatul obținut astfel este o pardoseală de înaltă performanță, care poate rezista peste ani rigorilor unei parcări auto sau a unui atelier auto.

Pardoseli pentru garaje și parcări interioare și exterioare

Pardoselile se pot instala atât în cazul amenajărilor interioare, dar și a celor exterioare. Sistemele dezvoltate de BASF, MasterSeal® și instalate de echipa Concrete Art se potrivesc atât în cazul structurilor noi, reparațiilor sau întreținerii  garajelor auto, parcărilor subterante și supraterane etajate.

De exemplu, parcările auto cu destinație comercială se confruntă cu provocări unice, adesea neîndeplinite de unele sisteme de acoperire precum vopselele elastomerice hidroizolante. Până când structura parcării nu este încărcată complet, fisurile pot să nu apară inițial, ci doar după instalarea hidroizolației. Acestea pot pătrunde prin membrană, lăsând structura vulnerabilă la infiltrarea cu apă.

Sistemele BASF instalate de echipa Concrere Art prezintă un sistem cu o membrană specială, rezistentă și elastică, astfel încât să se poată întinde și să se contracte precum ar face o îmbinare. În plus, capacitatea de a oferi diferite finisaje într-o gamă largă de culori permite proiectanților să se folosească de culori pentru a desemna diverse zone ale structurii parcării, dar și să aibă un sistem de acoperire reflectorizant, care arată excelent.

În general, parcările supraetajate, indiferent că sunt subterane sau supraterane, prezintă un număr mare de grinzi și mai puțini stâlpi de susținere, pentru o amenajare eficientă a spațiului. Din acest motiv, vibrațiile provocate de trafic sunt mult mai intense. Parcările deschise se confruntă și cu diferențe mari de temperatură, radiații UV sau înghețul și dezghețul pardoselilor. Toți acești factori, inclusiv dilatarea și contractarea plăcilor de beton, favorizează apariția fisurilor, care se pot adânci din cauza sărurilor de degivrare folosite în timpul sezonului rece.

Pentru a preveni deteriorarea podelelor garajelor sau a parcărilor, echipa Concrete Art instalează sisteme elastice, cu capacitatea de acomodare a fisurilor și sisteme rigide, fără capacitate de acomodare a fisurilor, pentru a obține pardoseli extrem de rezistente, indiferent de condițiile cu care se confruntă.

Cum se aplică?

Înainte de a alege orice soluție de pardoseală, echipa Concrete Art va evalua suprafața pentru a determina cel mai adecvat sistem, în baza stării substratului, a utilizării spațiului sau a vârstei clădirii. Astfel, se stabilește procedura de pregătire pentru o aderență perfectă, care poate include pregătirea mecanică prin sablare, șlefuire sau îndepărtarea cu ajutorul ciocanului pneumatic sau a altor unelte.

Unul dintre avantajele acestui sistem de pardoseli provine din aplicarea lor în formă lichidă. Aceste produse sunt ușor de folosit și permit o procesare rapidă și un timp de instalare redus substanțial. Structura multistratificată le conferă și un grad ridicat de versatilitate.

În general, se aplică o amorsă care stabilește o legătură de tip monolitic cu substratul, apoi stratul de bază, o rășină autonivelantă aplicată în formă lichidă, care va determina proprietățile mecanice ale pardoselii și stratul final, care asigură o suprafață atractivă, rezistentă la zgârieturi și oferă o varietate de posibilități de decorare.

Competența noastră atât în ceea ce privește amenajarea, dar și reamenajarea pardoselilor pentru parcări, garaje și a service-uri auto se bazează pe o experiență de mulți ani, pe expertiza echipei noastre, dar și pe sistemele de soluții BASF, care ne permit să oferim soluții personalizate pentru o varietate de condiții specifice.Vino la Concrete Art cu proiectul tău și lasă-ne să îți instalăm o pardoselă robustă, rezistentă și așa cum îți dorești! Sună-ne pentru detalii la 0722.586.386/0723.824989 sau scrie-ne pe office@concreteart.ro!